Kantoortuinen maken werknemers minder productief!(?)

Je ziet het steeds vaker; open kantoorruimtes waarbij werknemers met zijn allen in 1 ruimte zitten te werken. Het ziet er mooi uit, maar werkt het wel efficiënt genoeg?

Vanochtend kwamen we een artikel tegen waarin naar voren komt dat, uit onderzoek is gebleken dat kantoortuinen toch niet zo efficiënt werken als dat ze hadden gedacht. Er is al veel onderzoek naar gedaan en steeds meer blijkt dat je eigenlijk ‘onbewust’ of misschien wel bewust, gemiddeld 86 min van je dag aan productiviteit verliest. Dit omdat je door bijvoorbeeld wordt afgeleid door overleggende of telefonerende collega’s. Maar ook omdat je sneller wat vraagt aan een collega omdat hij/zij toch in de buurt zit. Hierbij gaat het voornamelijk om kantoren waarbij men achter een computer/laptop werkt. Doordat je in een open ruimte zit hoor je ook meer dan anders. Hoewel er genoeg mensen zijn die zeggen dat ze niet afgeleid raken, hebben een meerderheid van de onderzocht personen hier wel last van. “Volgens onderzoek van Gloria Mark, hoogleraar informatica aan de University of California, duurt het na een afleiding gemiddeld 23 minuten en 15 seconden voordat je weer geconcentreerd aan de slag gaat met de taak waar je mee bezig was.

Kantoortuinen kunnen daarentegen best effectief werken, wanneer je als bedrijf hier duidelijke afspraken over maakt. Denk hierbij aan:

  • Maak afspraken met elkaar over hoe je met elkaar communiceert. Overleg met elkaar wat voor iedereen fijn werkt. Wanneer je een vraag hebt kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een ‘chat’ functie. Werknemers kunnen dan zelf kiezen wanneer ze chat berichten bekijken. 
  • Spreek gezamenlijke overlegtijden af zodat je op bepaalde momenten van de dag elkaar vragen kunt stellen. Start bijvoorbeeld elke dag met een korte overleg ronde waarbij je kunt aangeven of je elkaar nodig hebt die dag. Zo kun je samen met de desbetreffende persoon een moment inplannen wanneer dit het beste uitkomt. 
  • Zet op belangrijke concentratiemomenten een koptelefoon op met muziek zodat jij je helemaal kunt afsluiten van je collega’s. 
  • Vraag jezelf af op welke manier jij het beste kunt werken en bespreek dit met elkaar.
  • Zorg ervoor dat werknemers die hele dagen door alleen maar bellen, toch een ‘afgezonderde’ bel plek hebben. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het plaatsen van een ‘scherm’ of tussenwand. Op deze manier zijn collega’s minder snel afgeleid. 
  • Zet notificaties op jouw laptop, telefoon of computer bepaalde momenten van de dag uit.

Artikel: https://www.nu.nl/carriere/5290037/kantoortuinen-drama-concentratie.html

Robin kan zich overigens op de bovenstaande blog totaal niet aansluiten. Hij heeft geen problemen met kantoortuinen, zolang het maar lekker weer is buiten 🙂 😉

Een website laten ontwerpen bij Vunique Media?

In een vrijblijvend gesprek lichten we graag de mogelijkheden voor een website toe. Daarin kunnen we dan ook jouw wensen en eisen bespreken en hopelijk kunnen wij jou vanaf dat punt verder helpen.

Ben je net een nieuw bedrijfje gestart of heb je nieuwe visitekaartjes nodig in de huisstijl van jouw bedrijf? Wij ontwerpen en bedrukken graag jouw visitekaartje.

Promotiemateriaal nodig? Denk aan flyers, brochures of roll up banners. Wij realiseren het graag voor jouw bedrijf.

Meer uit je huidige website halen? Of een nieuwe website laten ontwerpen en realiseren? Dat kan allemaal bij ons!